Max Verstappen pakt eerste overwinning op Monza

Max Verstappen heeft zondag voor de vijfde keer op rij gewonnen in de Formule 1. De WK-leider was in de Grand Prix van Italië Ferrari-coureur Charles Leclerc de baas en verstevigde opnieuw zijn leiding in het kampioenschap. Bij de volgende race in Singapore krijgt hij zelfs een kleine kans op zijn tweede wereldtitel.
Formule 1-debutant Nyck de Vries, die de door een blindedarmontsteking getrokken Alexander Albon verving bij Williams, finishte op een fraaie negende plaats. Daarvoor kreeg hij meteen zijn eerste twee WK-punten. De andere Williams-coureur, Nicholas Latifi, heeft dit hele seizoen nog geen punten gehaald.
Verstappen kwam als winnaar over de streep terwijl het veld achter de safetycar reed. Die was de baan opgekomen vanwege de stilgevallen McLaren van Daniel Ricciardo. Het duurde daarna te lang om de auto van de Australiër nog weg te krijgen. Leclerc werd tweede, gevolgd door Mercedes-coureur George Russell. Carlos Sainz werd vierde in de Ferrari. De vijfde plaats was voor Lewis Hamilton, gevolgd door Verstappens teamgenoot Sergio Pérez op de zesde plaats.
Verstappen kan tijdens de volgende race in Singapore kampioen worden als hij de race wint, Leclerc uitvalt en Pérez niet hoger dan zesde finisht.