Jaguar XK150 (1959) - In het Wild

Op kurkdroge en hete dagen als deze is het een kwestie van tijd voordat je ergens een klassieker spot. Vooral open oldtimers laten zich weer volop zien. Deze Jaguar XK150 is er ook bij, maar wel pas sinds kort. Het toch alweer 62 jaar oude beestje staat namelijk pas twee maanden op Nederlands kenteken. Net op tijd voor prachtige zomerse ritjes met de kap naar beneden.
Dit door collega Joost Boers gespotte exemplaar valt behalve door zijn lijnenspel op dankzij de smaakvolle klassieke kleurencombinatie, met zijn bordauxrode lak en een beigekleurig interieur. Een bovendien vlekkeloos totaalplaatje, mogelijk dankzij een vrij recente restauratie.
Hoewel zo'n XK150 een zeer zeldzame verschijning is, is de kans dat je hem tegenkomt nog net wat groter dan bij zijn vooral langs de flanken nog wat klassieker gelijnde voorgangers, de XK140 en XK120. Tegelijkertijd is zo'n Jaguar XK150 juist erg klassiek vergeleken met de revolutionaire E-type die hem opvolgde in 1961.

Dat neemt niet weg dat ook de XK150 al een zeer capabele roadster was. Sterker zelfs, maar weinig auto's konden eind jaren 50 de XK150 (ook de open versie) bijbenen. Dit specifieke exemplaar is een 3.4 S en dat betekent dat er een 250 pk sterke versie van de 3.4 zes-in-lijn in de neus ligt. Genoeg om de XK150 in grofweg 8 seconden van 0 naar 100 km/h te schieten en de 200 km/h-grens te doorbreken. Anno 1959 bijzonder serieuze prestaties. Ongetwijfeld wordt er tegenwoordig vooral rustig mee rondgetuft en reken maar dat dat nog altijd een bijzondere ervaring is. Op naar nog veel zonnige ritjes deze zomer!