Het was er allemaal al: kunststof carrosserie

Met voortschrijdend technisch inzicht zijn we in de loop der jaren steeds beter in staat om nieuwe materialen toe te passen. Desalniettemin vinden veel moderne materialen hun wortels in het verleden, waardoor we voor de carrosserie niet alleen afhankelijk zijn van metaal.

Acht jaar geleden konden we het eerste volumemodel met een met koolstofvezel versterkte kunststof carrosserie leren kennen: de elektrische BMW i3. Het gaat hier overigens niet om een zelfdragende koets, de auto heeft een aluminium onderstel, maar dit ter zijde. Simpel en goedkoop is de vervaardiging van deze carbon constructie in grote oplages overigens niet; de primaire gedachte achter het kunststofgebruik is gewichtsbesparing, het is licht en tegelijkertijd berensterk. Dat zijn in 1992 ook de redenen wanneer de koolstofvezels voor het eerst gebruikt worden voor de (wel) zelfdragende carrosserie van de F1, de driezits super sportwagen van McLaren. Dit is overigens hetzelfde McLaren dat elf …

Lees verder…