Een tocht langs historische tankstations - Reportage

Met een beetje fantasie vertoef je al snel in Amerikaanse sferen wanneer je op zoek gaat naar de schaars overgebleven historische benzinestations van Nederland.

Er zal nog wel behoorlijk wat tijd overheen gaan, maar als het elektrisch rijden zich daadwerkelijk doorzet wordt elke Nederlandse benzinepomp vroeg of laat een “gepasseerd station”. Die transitie  lijkt zich nu in sneltempo te voltrekken, maar eigenlijk bevindt de olie- en benzinesector zich al ruim een halve eeuw in woelig vaarwater. Vergeleken bij de vaak grillige koerswijzigingen uit het verleden verloopt de huidige EV-omschakeling nog tamelijk gemodereerd. De mokerhamers van de vooruitgang werden vele malen rigoureuzer gehanteerd na de oliecrisis van 1973, toen maar liefst 6.000 tankstations – de helft van het totale bestand in 1970 – ten prooi viel aan de vandalistische afbraakwoede …

Lees verder…