Volkswagen kan productie weghalen uit Duitsland door gasprijzen

Volkswagen zou als mogelijke oplossing voor de hoge gasprijzen onder meer kijken naar “het verplaatsen van productiecapaciteit”, meldt Bloomberg. Daar heeft de op één na grootste autobouwer ter wereld uiteraard wel wat mogelijkheden toe, want het Duitse bedrijf heeft fabrieken over de hele wereld.
Vestigingen elders zouden de komende maanden dan ook zomaar eens kunnen gaan profiteren van de ellende die Europa op (onder meer) gasprijzen-gebied momenteel treft. Duitsland zelf is erg afhankelijk van het Russische gas dat er nu niet of nauwelijks is, maar dat geldt ook voor bijvoorbeeld Tsjechië en Slowakije. Je raadt het al: Volkswagen heeft ook in die landen grote fabrieken staan.
Overigens dient bij productieverplaatsingen niet alleen maar gedacht te worden aan fabrieken buiten Europa, maar ook aan vestigingen meer naar het zuiden en noorden van ons continent. Onder meer Portugal, Spanje en – jawel – België zouden er op energie-gebied beter voorstaan dan Volkswagens thuisland. Evengoed zal het verplaatsen van productie zeker niet zonder slag of stoot gaan, merkt Bloomberg op. Alleen al in Duitsland werken er 295.000 mensen voor Volkswagen, die zich ongetwijfeld niet zomaar de kaas van het brood laten eten.