Koopwijzer Jaguar XF - alles wat je weten moet over de eerste generatie

In 2008 luidt Jaguar met de XF een nieuw tijdperk in. Het ruilt zijn klassieke groene jagersjas in voor een sportieve snit. Ian Callum tekent een voor Jaguar revolutionair, coupéachtig koetswerk. Onderhuids neemt hij wegens tijd- en geldgebrek de techniek over van de S-type. Bijna vijftien jaar later gaan we op pad een vroege XF. Doorstaat hij de toets der kritiek in de Koopwijzer?

XF betekent Extra Fantastic (ja, echt) en dat model volgt in 2008 de S-type op, die met zijn omstreden retrodesign negen jaar lang de gemoederen bezig heeft gehouden. Met de XF (intern aangeduid als project X250) bewandelt Jaguar een nieuw pad, weg van het conservatisme naar een frisse, progressieve stijl. Callum en zijn team hebben de loodzware taak om het moderne design uit te rollen over het hele gamma en dit bovendien aan te vullen met de kleine XE (2015) en de F-Pace (2016). Jaguar maakt korte metten met zijn illustere verleden en is klaar met de XJ-vormentaal. Nieuwe klandizie is nodig om te overleven. Callum verklaart later dat de XF het moeilijkste ontwerp in zijn carrière is …

Lees verder…