Waarom de eerste Mazda 323 toen de minst Japanse Japanner was

Op de Mazda-stand van de Personenauto RAI van 1977 was de 323 als Europese primeur de verfrissende uitzondering tussen de nogal bedaagde andere modellen van het merk.

Toen zij zich op een gure, verregende winteravond weer eens in de oude, tochtige MG van manlief moest wurmen, bleek dat Jans (van Jan, Jans en de kinderen) echt helemaal klaar was met dat prehistorische vehikel: “Ik wil een Japannertje!”, krijste zij vanuit haar tenen. Vooropgesteld dat bedoelde strip ergens in de late jaren 70 is gepubliceerd, bedoelde zij daar mogelijk de appetijtelijke Mazda 323 mee, die vanaf 1977 alom de harten van het Nederlandse publiek kwam stelen. Mazda voerde tot dan toe sedans, coupés en stationwagons die ondanks hun bescheiden formaat eerder aan de Amerikaanse smaak appelleerden dan aan de Europese.
De 323 bewees als het volstrekte tegendeel hiervan dat de …

Lees verder…