Kentekencamera's legden ook inzittenden vast

Kentekencamera’s boven de Nederlandse snelwegen hebben niet alleen kentekens vastgelegd, maar ook de gezichten van inzittenden van de auto’s. Dat bericht NRC. Omdat dat niet zomaar mag, start het Openbaar Ministerie een onderzoek.

De meeste mensen weten vast wel dat je auto hier en daar op beeld komt als je op de snelweg rijdt. De camera’s die boven de weg hangen zijn zogenoemde ANPR-camera’s (Automated Number Plate Recognition), Engels voor automatische kentekenherkenning. De functie ervan is wat dat betreft dus helder: het kenteken van auto’s vastleggen. Dit kan dan bijvoorbeeld de politie inseinen als er een gestolen auto gespot wordt of als een auto voorbijrijdt waar veel openstaande boetes bij horen. Waar de camera’s niet voor bedoeld zijn, is om specifieke personen op te sporen op basis van foto’s of beelden van een gezicht. Dat is echter wel wat er is gebeurd, zo zag NRC in een interne communicatie …

Lees verder…